Nieuws

Waxx kappers na heftige periode: ‘We zijn er weer!’

Door: Waxx Kappers | 27-02-2024

Bron: De Stentor (27-02-2024)

Wie de naam Waxx kappers hoort, zal snel denken aan Willy Gout. De oprichter en het brein. Sinds zijn plotselinge overlijden in juni 2023 is het personeel gaan draaien op de automatische piloot. Naast het verwerken van zijn verlies, moest er veel geregeld worden om het draaiende te houden. Nu beginnen ze aan een nieuw hoofdstuk.

De herkenbare kappersgeur doordringt bij binnenkomst je neus. De kappers zijn in volledige focus bezig met hun klanten, in stilte of verwikkeld in een goed gesprek. De grond is schoon en netjes. Bij een stoel ligt een klein bergje vers afgeknipt haar dat door één van de kapsters met een bezem verplaatst wordt naar een hoek.
,,Er is natuurlijk iets heel ergs gebeurd. En verdrietigs. Het afgelopen halfjaar heeft zich hierbinnen veel afgespeeld. De veilige haven is weggevallen”, begint Suzan van Asselt, ,,een tijd heeft er veel chaos geheerst. Langzamerhand is daar verandering in gekomen. Er is frisse energie: iedereen heeft er weer zin in.”

Onzekere periode

In de jaren 90 begint Gout met Waxx kappers in Apeldoorn zijn avontuur. Al snel volgen twee andere filialen. Gout is dé kleurrijke ondernemer die Apeldoorn nodig heeft. Hij groeit uit tot het voorbeeld van de zaak en komt op voor dingen die voor hem belangrijk zijn. De vrijdagmiddagborrel en de sluiting van panden in de coronaperiode zijn daar twee voorbeelden van. Totdat in juni 2023 hét boegbeeld van Waxx wegvalt: Gout komt onverwacht te overlijden. ,,Iemand zei dat het hart van Waxx kwijt is”, aldus Van Asselt. Door het plotselinge overlijden van Willy Gout komt Waxx in een achtbaan terecht. Van Asselt besluit in die onzekere periode veel op zich te nemen.
Twee weken geleden heeft zij getekend, waardoor Waxx Kappers in Apeldoorn nu officieel van haar is. Het was eerst een eenmanszaak van Gout. Vroeger had ze dagelijks contact met hem om te sparren, nu doet ze alles alleen. ,,Soms kan het best eenzaam zijn, maar het is ook leuk als je het alleen mag doen. Ik heb gelukkig wel veel hulp gehad, van alle kanten”, vertelt Van Asselt.
Van Asselt is 25 jaar geleden begonnen als stagiair en sindsdien nooit meer weggegaan. Samen met Gout heeft zij het filiaal in Arnhem opgezet. ,,Het ging van handje vastpakken naar gelijkwaardige compagnons. En een echte vriendschap. Dat is heel bijzonder”, vertelt Van Asselt, ,,als zoiets ergs gebeurt dan heb je natuurlijk je eigen verdriet. Je bent zowel een partner als goede vriend kwijt. Je moet meteen zakelijk gaan denken. Mensen zeiden tegen me: ‘Suuz, Waxx komt te koop’.”

Toekomst

Van Asselt heeft bewust gekozen om dit te doen. ,,Nu weet ik wie er blijven staan en dat degenen die blijven hun neus dezelfde kant op hebben. Er komt weer vertrouwen. Uiteindelijk doe je het met elkaar.”
Na met iedereen gesproken te hebben, probeert ze duidelijk te hebben waar iedereen in wil groeien en hun die mogelijkheid te bieden. ,,Er zullen kleine dingen veranderen, maar de basis zal Waxx blijven. Elke fout die ik maak, maak ik zelf. Dat is goed, want daar leer ik van. Maar wat goed gaat, dat heb ik ook zelf gedaan. Dat is wel echt cool.’’

De zilveren schaar

,,Willy en Waxx is één”, zegt Van Asselt, ,,maar ik heb hier ook meiden werken die zijn aangenomen na de zomer. Die hebben Willy niet eens gekend.” Toch is Gout bij Waxx nog aanwezig. Hij is de bedenker van het concept. Ter herinnering aan Gout wordt in het filiaal in Apeldoorn een zilveren schaar opgehangen. ,,Die schaar is een beetje zijn statement geworden. In de coronaperiode heeft hij daarmee een filmpje gemaakt. Hij was het er niet mee eens dat we dicht moesten.”
De intense achtbaan is tot stilstand gekomen. Van Asselt is ervan overtuigd dat Waxx er weer is. Samen met haar team gaat ze aan een toekomst voor Waxx werken, met Willy altijd in gedachte. ,,Je mag allemaal van het padje geslagen zijn, zolang je de draad maar weer oppakt.”